Ondanks onze goede zorg kan het gebeuren dat je tegen een probleem aanloopt met je aankoop. De meest voorkomende situaties hebben we hieronder uitgelegd in handige video’s. Is hiermee je vraag nog niet voldoende beantwoord? Vul dan het serviceformulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om je verder te helpen.
Waar heb je een vraag over?
Koudschuim of High Resilience (HR) schuim is schuim met een hoge veerkracht. De basis is polyurethaan. De naam ‘koudschuim’ is afgeleid van de term ‘cold cure moulding’: schuim dat in niet verwarmde mallen wordt vormgegeven. Het heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt, een enorme veerkracht bezit en goed vocht afvoert. De hardheid zal afhankelijk van het schuimtype, gebruiksduur- en intensiteit steeds verminderen waardoor plooivorming op elk bankstel onvermijdelijk wordt.
Na deze eerste gebruiksperiode, ook wel inzit-periode genaamd, is het zitcomfort optimaal en blijft dit jarenlang stabiel. Belangrijk is dat je tijdens deze inzit-periode alle zitplaatsen gelijkmatig belast voor eenzelfde zitcomfort op de verschillende zitplaatsen. Om direct bij ingebruikname van zitkussens die bestaan uit polyurethaan schuim of koudschuim een zachter comfort te creëren, kun je een aantal keer rustig met je knie in de zitkussens duwen.
Voor alle zitmeubelen geldt dat na enkele maanden gebruik het optimale zitcomfort ontstaat. Kussens passen zich namelijk aan het lichaamsgewicht en kunnen zich hiernaar gaan vormen. Ook de ondersteuning van de zitting wordt soepeler naarmate het zitmeubel vaker belast wordt en kan daardoor wat aan stevigheid verliezen. Dit is een normaal en natuurlijk proces en geen fout van of in het product.
Losse rug- en zitkussens
Het woord 'losse' betekent, dat de kussens tijdens het gebruik kunnen worden verschoven en telkens weer in de oorspronkelijke positie teruggebracht moeten worden. Het voordeel van deze vorm van stofferen is dat de kussens onderling verwisseld kunnen worden en dat hierdoor een gelijkmatig gebruik van de kussens mogelijk is.
Rugkussens/zitkussens
Bij bepaalde type stoffen (velours en microstoffen) is het karakteristiek dat de stof gaat glanzen, dit komt door bepaalde lichtinval en hoe het zitmeubel in het zicht geplaatst is. Houd het kussen in verschillende posities voor een raam. Je zult zien dat de stof door de lichtinval verschillende kleuren laat zien. Dit is inherent aan deze stof.
Tips om verkleuring te beperken:
- Vermijd direct zonlicht
Stoffen bekleding op zitmeubelen verschiet van kleur onder invloed van (zon)licht. Het beste is om direct zonlicht te vermijden en gebruik te maken van raambekleding zoals zonwering, shutters, screens etc. Katoenen en linnen stoffen zijn hier in het bijzonder gevoelig voor. Als je veel directe lichtinval hebt, kun je bij aanschaf het beste een wollen stof kiezen. Vele stoffenleveranciers geven de ‘lichtechtheid’ van een stof aan met een cijfer van 1 tot 8. Dit cijfer geeft aan in welke mate de stof ‘lichtecht’ is, ofwel gevoelig is voor licht, waarbij een lager cijfer betekent dat de stof gevoeliger is voor licht.
- Vermijd negatieve invloeden van buitenaf
In het dagelijks gebruik hebben we te maken met allerlei stoffen die op het zitmeubel terecht kunnen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleur afgifte van jeanskleding, chips, kranteninkt en tal van andere negatieve invloeden van buitenaf zoals vetten, zuren en transpiratie die door handen, haren en andere delen van het lichaam, altijd worden afgegeven. Ook medicijngebruik kan hierop van invloed zijn. Dergelijke klachten vallen niet onder de garantie.
- Spijkerbroeken en andere jeanskleding
De samenstelling van een spijkerbroek (denim) bestaat uit 100% katoen. Een spijkerbroek is gekleurd met z.g. 'slechte' kleurstoffen. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Om de kans op 'blauwe waas' enigszins te verminderen wordt aangeraden een spijkerbroek eerst grondig te wassen voordat deze in gebruik wordt genomen.
Spijkerstof kan niet alleen afgeven. Het is bovendien harder dan de meeste stoffen en er zitten 'spijkers' op. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
- Transpiratie en medicatie
Een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is gezond. Hierdoor worden echter ook een aantal chemische stoffen afgescheiden, die zeer langzaam maar zeker de stof of het leer kunnen aantasten en mede doen slijten. Dit gaat nog sneller bij mensen die medicijnen gebruiken.
Tip: wissel regelmatig van plek en kussens. Aantasting van de stof door bovenstaande zaken vallen echter altijd buiten de garantie.
Bij het in gebruik nemen van een bankstel begint een proces waarbij het lichaamsgewicht de zitting indrukt. Hierdoor verandert het zitcomfort. Het is dan ook wenselijk om de zitplaatsen van een bank zo gelijkmatig mogelijk te gebruiken om eenzijdige veranderingen van de vulling te vermijden. Als je altijd op dezelfde plaats zit, zal er immers verschil optreden met de andere zitplaatsen doordat je de bank alleen plaatselijk belast. Ook kan verschil in hardheid optreden door verschillen in technische constructies tussen bijvoorbeeld zittingen en hoekdeel of zittingen en longchair.
Naargelang de frequentie en de duur van het gebruik, temperatuur en lichaamsgewicht zal gemiddeld na 3 tot 6 maanden het optimale zitcomfort worden bereikt. Dit blijft jarenlang stabiel.
In de brochure vind je terug welke reparaties uitgevoerd worden met All in House Service.
Is je vraag nog niet beantwoord?